3D-dokumentation från 1800-talet ger värdefull information för framtiden

Cementavgjutning av hällristningar i en träram.

Cementavgjutning av Herrestad 58:3 på Bohusläns museum.

Att dokumentera hällristningar i tre dimensioner är inget nytt inom hällristningsforskningen, det gjordes redan i slutet av 1800-talet i form av gips- och cementavgjutningar. Dessa avgjutningar ligger idag på olika museer i Norge och Sverige och är ofta illa omtyckta då de är otympliga, tunga och ömtåliga att hantera.

Inom Samhell-projektet har flera avgjutningar från olika tidsepoker och områden i Sverige och Norge 3D-skannats för att undersöka om de går att använda i studier över hällristningarnas eventuella nedbrytning. Bland annat har avgjutningar från Västlandet i Norge skannats på Universitetsmuseet i Bergen och avgjutningar från Bohuslän har skannats på Tanums hällristningsmuseum vid Underslös.

I går 3D-dokumenterade vi fyra avgjutningar på Bohusläns museum, två i gips och två i cement. Tre av avgjutningarna är utförda av den legendariska Carl Emil Lauritz Baltzer. Tack vare gipsavgjutningar så vet vi redan att det går att se stora förändringar i nedbrytning. Genom att dokumentera de äldre avgjutningarna med noggrann 3D-teknik och sedan jämföra dem med dagens 3D-data över samma hällristning kan vi förhoppningsvis se även mindre förändringar i vittringsprocessen.

Gipsavgjutning av hällristning i en pallkrage, en lampa lyser upp avgjutningen.
Gipsavgjutning för Tanum 405.
Fotot visar en gipsavgjutning i en pallkrage. Avgjutningen är upplyst av ett blått sken från den handhållna laserskannern.
Skanning av gipsavgjutningen för Tanum 405.

Nästa vecka fortsätter dokumentationen av gips-och cementavgjutningar på Statens historiska museums magasin utanför Tumba. Där finns avgjutningar av hällristningar från olika delar av Sverige och Norge.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.