Bakgrund
Redan 1993 påbörjades ett gränsöverskridande samarbete mellan Östfold fylke och dåvarande Göteborgs och Bohus län. Arbetet formaliserades senare i Interreg-projektet ”Hällristningar i Gränsbygd”, som pågick åren 1997–2000. Projektet resulterade i en mängd nya forskningsrön gällande nedbrytning av granit. Det togs även fram nya standarder vad gäller skadekartering och dokumentering av hällristningar. Sedan dess har Sverige och Norge kommit olika långt vad gäller forskning, vård och förvaltning av hällristningar och annan bergkonst.
Syfte och mål
Det övergripande syftet med projektet har varit att skapa en organisation för framtida samarbete där de förvaltande myndigheterna i Sverige och Norge lär av varandras erfarenheter. Projektmålen är:
- Ett permanent organiserat gränsöverskridande samarbete om visualisering, bevarande och vård av hällristningar.
- Delprojekt: Vid avslutat projekt finns samlad kunskap om de senaste 30 årens forskning om hur man bäst bevarar och vårdar hällristningar. Dessa ska omsättas i praktisk förvaltning för bevarande av hällristningar.
- Läs mer på sidan: Bevarande och vård av hällristningar – Best practice
- Gemensamma rutiner och arbetssätt för dokumentation, vård och synliggörande av hällristningar.
- Delprojekt: Vid avslutat projekt finns en utvärdering av olika metoder att tillgängliggöra hällristningar med utan att använda skadliga metoder.
- Läs mer på sidan: Visualisering av omålade hällristningar
- Gemensam standardiserad 3D-dokumentationsmetod.